През 90-те години при мен фокусът на прием се премести от КВ и СВ постепенно към УКВ приеми.
За последно максимално добри условия за прием у нас на СВ направих някъде в средата на десетилетието - 1995-1996г. с тунера Пайнер.
Откачих V - образната жица-антена, разположена на покрива ни от стария тунер Филипс на баща ми, и я свързах към Пайнера, като преди това горе на покрива я проверих за неизправности - прекъсвания, изолация и др.
Резултатът беше такъв, че вече можех да приемам радио Сараево и Загреб и денем освен нощем.
Освен тях на всички други приемани станции се подобри качеството и слушането на радио на СВ беше истинска радост.
Но(разбира се, че имаше "но"), - това важеше само за часовете или минутите, през които никой съсед не си беше включил телевизора, включеше ли го на момента шумовете ставаха нетърпими и бързо сменявах обхвата.
Антенната инсталация усилваше едновременно и еднакво и полезния и паразитния сигнал.
Заветната ми цел тогава беше да мога хвана Студио Б от Белград, но това се оказа фикция, на практика за съжаление не стана така. За сметка на Студио Б тогава се появи слабо, едвам слушаемо Белград 202 на 1503 KHz, която станция се излъчваше с по-голяма мощност.
Вечер който и да си включеше телевизора имаше какво да се слуша, защото приетите сигнали бяха по-силни от смущенията, но все пак те(смущенията) дразнеха и наблегнах на УКВ и музиката, излъчвана по Белград 202 най-често.
Странното, което си спомням беше това, че стария тунер Филипс винаги приемаше много по-добре от тунера Пайнер радио Светозарево на 1062 KHz. Това сега се потвърждава от многобройната ми колекция преносими радиа - те работят както казват сърбите "йедно к'о ни йедно", т.е. всяко едно работи само по себе си добре в раличните обхвати или части от обхвати.
Извън София спомените ми бяха следните.
Всички до един "рейсаджии" - шофьори на рейсове от Видин за където и да било по онова време пускаха радио Бор на 981 KHz, което преди да почне и след като свърши преизлъчваше Белград 202. Не са го пускали на УКВ заради това, че вероятно вградените български авторадиа в българските рейсове са имали само "източен обхват".
На една екскурзия до Рилския манастир 1994г. със това радийце
https://picclick.co.uk/Sony-Srf-m903-Ra ... ?refresh=1 се озадачавах през цялото ни пътуване как е възможно да се приемат и Ниш и Белград 1 и 2 през целия път, с изключение само на дефилето преди манастира в Рила.
Турски станции на морето слушахме изключително и само на УКВ, на СВ останаха само 702 KHz и 1017 KHz ако добре си спомням, но те бяха държавни затова нямаше какво да се чуе по тях.
Гръцки и румънски станции също не сме слушали по онова време, спомням си обаче гръцките пирати на 1600+ KHz, отначало не толкова многобройни.
Антенната ми система на покрива 'окапа' от само себе си(от ветровете и бурите)някъде през 2006-2007г, даже не съм и забелязал кога точно заради това че вече навсякъде имахме интернет и слушахме стриймове.