Радиограми, Радиофаксове и Slow Scan TV - 2023 г.

Приеми на международни и регионални радио предавания на къси вълни.

Модератор: Георги

Потребителски аватар
GreyWave
Has thanked: 123 times
Been thanked: 36 times

Re: Радиограми, Радиофаксове и Slow Scan TV - 2023 г.

Мнение от GreyWave »

Здравейте! Може ли да споделите през какъв софтуер прекарвате сигнала за радиограмите, примерно метеорологичните прогнози, за да изкара всъщност изображение? Сигналът на 7880 ми е познат, но не знам "какво да го правя" :D

Отделно, за slow-scan TV виждам, че е използвано Tecsun радио и самите картинки се вадят от някакво андроид приложение? Как работи всичко това?

Съжалявам, ако задавам въпроси, на които е отговаряно вече - ако има описание/документация някъде във форума или извън него, ще съм много благодарен.
Baofeng UV-5RIII & Nagoya NA-771/Retevis RHD-771/ABBREE CS Tactical 108cm
Tecsun PL-660/XHDATA D-808/RTL-SDRv3&4/HackRF/Airspy HF+ Discovery/Airspy R2 + Spyverter
Standard Adjustable Dipole/YouLoop NCPL/ZFGL-Zulit QSP Shortwave Loop Antenna
... но всичко започна със Selena B-211 и Hitachi TRK-8180E
Потребителски аватар
RADIOTO
Has thanked: 4339 times
Been thanked: 5133 times
Контакти:

Мнение от RADIOTO »

Заповядай ;-)
RADIOTO написа: пет мар 15, 2019 6:59 pm С удоволствие ще споделя опита. Надявам се да видим и други приеми на радиофаксове в тази тема.
Аз до момента съм успял да приема сигнали от два предавателя, които изпращат метеорологична информация на плавателните съдове в морета и океани. При мен е най-силен е сигнала от Хамбург (HAMBURG/PINNEBERG) с call signs DDK3 на честота 7880 kHz. А първият ми радиофакс, които приех e от NORTHWOOD (UK) на честота 8040 kHz.
За тези двата оставам с впечатление, че са почти ежедневно в ефир. Има паузи, но не са дълги.
Пълно разписание на тези и други емисии от различни предаватели има в този pdf, издава го U.S. DEPARTMENT OF COMMERCE NATIONAL OCEANIC and ATMOSPHERIC ADMINISTRATION .

Приемам сигнала с Sangean ATS-909x, т.е. с късовълново радио също е изпълнимо да се приеме сигнала.
Задължително е приемника да е в USB модулация и честота да бъде настроена на минус 1,9 kHz от обявената в разписанието.
Например за честота на DDK3 - 7880 kHz, приемника трябва да е настроен на 7878,1 kHz и за GYA на 8040 kHz, приемника трябва да е настроен на 8038,1 kHz. Затова е хубаво приемника да е с цифров екран, а не аналогова скала за е точно зададена честотата. Понеже на Sangean ATS-909x не мога да задам 100Hz, аз ги закръглявам. За 7880 kHz давам 7878 kHz, а за 8040 kHz настройвам 8038 kHz.
Обаче сигнала от Мурманск е обявен на честота 6445.5 kHz, което значи да настроиш приемника на 6443.6 kHz, аз опитвам на 6444 kHz, което е с 400 Hz отдалечаване от правилната честота.

Сигнала трябва да се декодира.
Аз използвам приложение за android. Ето два варианта:
https://play.google.com/store/apps/deta ... weatherfax
https://play.google.com/store/apps/deta ... lphi.wefax

Софтуера е юзърфрендли и няма никакви допълнителни инсталации, които да се правят.
Ето тук има упътване за употреба:
http://www.wolphi.com/marine-apps/hf-we ... ax/manual/
http://www.blackcatsystems.com/droid/hf ... r-fax.html

Ако нещо не е ясно питайте, ще отговарям.
Допълвам, че и два софтуера са платени, но съм виждал в youtube клипове с друг софтуер под windows, който май е безплатен, но не съм го ползвал. Вероятно той ще има по-малко загуби, защото приетият сигнал ще влиза директно в декодера, но пък мъкненето на windows устройство е по-трудно от андроид телефон ;-) . Май софтуера е Fldigi: https://en.wikipedia.org/wiki/Fldigi

След горния постинг се снаражих и с AirSpy HF+ Discovery и при него мога да задам честота с точност 1 Hz. А освен метеофаксовете от Германия и Англия, вече приех и от Agia Paraskevi, Гърция и от Бостон (BOSTON, MASSACHUSETTS, U.S.A.) J3C .

Виждам, че и линка към pdf-файла е недостъпен вече. Ето малко съхранена от мен информация, която обаче може да не е актуална вече:
rfax.png
Трябва да потърсим актуалния файл.

ДОБАВКА: Намерих стар вариант на файла в нета:

П.С. Този постинг май трябва да е в темата за SDR-ите, защото публикуван в темите за приемите през отделните години е трудно откриваем.
Потребителски аватар
GreyWave
Has thanked: 123 times
Been thanked: 36 times

Мнение от GreyWave »

Благодаря ти за всичката информация, определено е много полезна!
В резултат от нея, май за пръв път успях да приема и обработя радиофакс/радиограма - не съм сигурен каква е точната разлика.

Нищо забележително, просто DDK-9 от Германия :)
Baofeng UV-5RIII & Nagoya NA-771/Retevis RHD-771/ABBREE CS Tactical 108cm
Tecsun PL-660/XHDATA D-808/RTL-SDRv3&4/HackRF/Airspy HF+ Discovery/Airspy R2 + Spyverter
Standard Adjustable Dipole/YouLoop NCPL/ZFGL-Zulit QSP Shortwave Loop Antenna
... но всичко започна със Selena B-211 и Hitachi TRK-8180E
Потребителски аватар
RADIOTO
Контакти:

Мнение от RADIOTO »

@GreyWave,
Това е едно добро начало ;-) и в тази част от хобито ни.

Аз не знам какво е научното определение за радиофакс и радиограма, но си мисля, че могат да бъдат разделени на принципа едното изпраща чист текст, а другото и снимки.
За това DDK-9 бих определил, като радиофакс, а изпращаното от SWradiogram си е радиограма.
Потребителски аватар
RADIOTO
Контакти:

Мнение от RADIOTO »

Тази сутрин приех факс с отлично качество от Deutscher Wetterdienst, Германия (DDK3 DWD) на 7880 KHz (-1,9 kHz USB), German Marine Meteorological Service:

Изображение

Записа на цялият факс отне между 10 и 15 минути.
Ето и как беше сигнала по това време:
Изображение

И миналата година през ноември съм имал добри попадения: viewtopic.php?p=42303#p42303
Потребителски аватар
RADIOTO
Контакти:

Мнение от RADIOTO »

Снощи отново успях да приема два метеофакса от Америка, Бостон (BOSTON, MASSACHUSETTS, U.S.A.) J3C на честота 9110 kHz (реално 9108 kHz USB). Видима е разликата в качеството с приема от Германия в предишният постинг, но тук разстоянието е 7282 км.:
Изображение

Изображение

А ето и нивото на сигнала:
Изображение
Отговори

Върни се в “Радио предавания / Shortwave broadcasting”