Сигнали от домашна метеорологична станция/Signal from Home Wireless Weather Stations

Приеми на служебни комуникации във всички обхвати.

Модератор: Георги

Потребителски аватар
RADIOTO
Has thanked: 4410 times
Been thanked: 5273 times
Контакти:

Сигнали от домашна метеорологична станция/Signal from Home Wireless Weather Stations

Мнение от RADIOTO »

PortaPack H4M Mayhem ми показа възможност за прихващане на сигнала излъчван от външният сензор на домашните метеорологични станции:

Производителите на Home Wireless Indoor/Outdoor Weather Stations описват честота на излъчване 433 MHz, като не споменават точната честота, а именно дали е 433,91 MHz или например 433,97 MHz, затова в клипа първо показвам, как PortaPack H4M Mayhem търси активна честота в конкретно зададеният от мен диапазон 433,05 MHz - 434 MHz. Намира сигнал на 433,950 MHz и след това преминавам на приложението Weather.
По време на заснемато на клипа на тази честота приех сигнала от NexusTH, вижда се на 54 секунда от клипа, който показва температура и влажност. Трябва да се изчака малко повече, защото някой от тези сензори излъчват сигнал на всеки 58 секунди, други точно на минута, а има и такива, който излъчват на 85 секунди. В клипа съм му скрил ID номера, но в нета пише, че този номер се сменява автоматично при всяка смяна на батериите му.

След заснемането на клипа се позадържах на честотата и ...
Изображение
появи се сигнал от още два сензора, както можете да се уверите поради поставянето им на различни тераси (северна/южна/източна/западна) показваната температура е различна.

Auriol AHFL се оказа продукт с лидълска марка, за който има качени ръководства на потребителя в интернет и там пише само 433 MHz, без допълнително уточнение.

Привечер опитах отново и този път H4M намери сигнал на честота 433,9625 MHz
Изображение
и там е сигнала от NexusTH:
Изображение

Не знам дали сензора сменя честотата периодично или това е друг сензор, но с тестовете ще разберем.
Отговори

Върни се в “Служебни станции / Utility”