Както и да е, подарих си един за рождения ден.
Впечатленията ми от няколко дни досега:
* RX app-овете са повечето не особено полезни, макар че признавам портативен ADSB радар е забавно.
APRS-а е доста глух (след всякакви експерименти с gain-а). Weather/TPMS/subghz апп-овете и те са доста глухи (в сравнение с rtl стикче с rtl_433). Същото важи и за радиосондите (днес една RS41 мина отгоре над София и грам нищо не декодира).
BLE функционалността е забавна.
* Scanner app-a е неудобен
Доста неудобно запазва честотите, иначе работи добре, при добре зададен squelch. Не съм си играл с recon още, може би ще е по-удобен
* Capture/replay функционалността е супер
Работи чудно и предразполага към забавни експерименти (например с домашното ЛЕД осветление).
Тъй като все пак не изпитвам неистов ужас от КРС, но гледам да внимавам и да не правя глупости....
* jammer-а е забавно нещо, успява селективно да утрепе цял wifi канал и доста ефективно, което ме учуди (очаквано, немое се справи с BT). Добре че това нещо няма кой знае каква мощност на излъчване (20-30 миливата) та работи все пак на до метър-метър и нещо от устройствата.
* spectrum paint-вах малко аз из ъъъъ по-позволените за радиоразпръскване честоти (то пак не е супер разрешено да се ползва за това, но с ниска мощност не вярвам да е чак такъв проблем). Това е забавно.
* gps-sim вече не работи на никое модерно устройство (телефона ми си взема показания и от Глонасс и от Галилео и от wifi-та и прочее, успех да го излъжеш). Как знам - ще си призная - на най-минимална мощност в банята.
* BLEspam-а е глупост, има доста по-ефективни BT DoS атаки, ама да не давам лоши идеи
* Не знам кой идиот е решил че е добра идея да прави adsb tx, това може да вкара някой в затвора.
* Looking glass (а.к.а generic SDR приложението за слушане) - на първо четене беше отвратително. Вече започнах да му свиквам и не е толкова зле, дори ми става удобно.
hackrf-а вързан към компютър с (примерно gqrx или sdrsharp) работи видимо по-добре (като качество на waterfall-а и на демодулираното аудио). Подозирам че в dsp частта са правили разни компромиси защото все пак върви на ограничен хардуер. Това да се има предвид, защото не е просто hackrf-а виновен (той иначе верно няма почти никакво филтриране и само 8-битово АЦП).
Като цяло е забавна играчка, най-вече за експерименти по ISM бандовете (излъчването на други обхвати е според мен рисковано начинание).
А, да, казах ли че няма никакво филтриране? Като го видях това на waterfall-а на прием от airspy, хич не изглеждаше добре. Хармоници и всякакви гадости, ужас. Подозирам че ако го ползваш като уокитоки да си говориш в PMR обхвата, ще говориш едновременно на няколко канала. Толкова зле.
В никакъв ама в никакъв случай на никой не трябва да му минава през главата да излъчва с това с помощта на някакъв външен усилвател, нещата ще станат наистина грозни и това помазва много повече честотна лента отколкото човек наивно вярва.
SDR приемници/Software Defined Radio
Модератор: Георги
-
- Has thanked: 20 times
- Been thanked: 290 times
Re: SDR приемници/Software Defined Radio
Да се похваля, направих двупосочна PMR446 връзка (е не точно, ползвах rtlsdr за прием). Тва нещо успява да метне на едно 50-100 метра и да се приема добре оттам, което е интересно.
Като цяло, с portapack-а не може да се правят много интересни неща, но е портативен и могат да се записват IQ семпли и това е супер. Трябва си компютър.
Дори се замислям да си изкарам клас 2 не че защо ми е, да си купя някой баофенг и да допринасям само с глупости в ефира.
Като цяло, с portapack-а не може да се правят много интересни неща, но е портативен и могат да се записват IQ семпли и това е супер. Трябва си компютър.
Дори се замислям да си изкарам клас 2 не че защо ми е, да си купя някой баофенг и да допринасям само с глупости в ефира.
-
- Has thanked: 1 time
- Контакти:
Колега, аз си взех един също (за коледа, ама дойде наскоро) и имам същите впечатления като теб. Мисля да си направя списъци с честоти и честотни обхвати за приложенията които ги ползват, но извън радиолюбителските не съм много навътре с кое къде се шири по нашите земи. Някой има ли идея за кадърен ресурс (освен разпределението на КРС) където е описано като за хора с проблеми с концентрацията?
Доколкото capture/replay-a - намерих едно репо с файлове за replay с които може да се експериментира (макар че не виждам огромно приложение от тази страна на атлантическия океан). Те са копирани от хранилището с такива за flipper zero:
https://github.com/W0rthlessS0ul/HackRF-Files
Доколкото capture/replay-a - намерих едно репо с файлове за replay с които може да се експериментира (макар че не виждам огромно приложение от тази страна на атлантическия океан). Те са копирани от хранилището с такива за flipper zero:
https://github.com/W0rthlessS0ul/HackRF-Files
-
По принцип в тяхното репо (на portapack mayhem) имат едни файлове които можеш директно да сложиш където трябва на SD картата, но те са малко общи, все пак са доста полезни (за скенер апп-а и за всичко останало). Не са съобразени за нашия ефир, но като цяло общите неща за ITU региони 1 и 2 горе-долу ги има. Аз лично ги намирам за доста полезни. За съжаление, тоя номер със SD-over-USB върви доста бавно, но те не са големи и бързо ще се прехвърлят.
Тези captures за които говориш иначе са конвертирани от на flipper zero репата с един tool, който като го гледам не работи много добре, та тук има една голяма дупка, която трябва най-добре да се запълни от "органични" записи от hacksdr, но няма много такива очевидно.
В светлината на това само да кажа, capture app-а по подразбиране записва в C16 формат, което е огромна глупост. На hackrf-а АЦП-то му е 8-битово. Това разхищава двойно повече място без да има никакъв смисъл, файловете стават два пъти по-големи, а половината семпли са нули. Няма абсолютно никаква загуба ако се записва в C8.
Тези captures за които говориш иначе са конвертирани от на flipper zero репата с един tool, който като го гледам не работи много добре, та тук има една голяма дупка, която трябва най-добре да се запълни от "органични" записи от hacksdr, но няма много такива очевидно.
В светлината на това само да кажа, capture app-а по подразбиране записва в C16 формат, което е огромна глупост. На hackrf-а АЦП-то му е 8-битово. Това разхищава двойно повече място без да има никакъв смисъл, файловете стават два пъти по-големи, а половината семпли са нули. Няма абсолютно никаква загуба ако се записва в C8.
-
Може би трябва да се направи отделна тема за hackrf/portapack и всякакви излъчващи SDR-и.
Направих си един експеримент, който трябва да си призная че не е супер легален, но е илюстративен за това колко слабо излъчва hackrf-a на фона на някои мощни предаватели.
FM радио, което излъчва от ТВ кулата в Ловния парк, на около 2.5км оттук с 800W мощност. Portapack-а само на 3м (0.003км) от радиоприемника в опит да излъчва RDS на същата честота така че да замести текста с друг. Опитът е неуспешен тотално докато не се активира TX LNA. Тогава, за вътрешния усилвател gain стойност от около 20-30 кара приемника да "зацикли" и да не показва нищо (по-малко от това не пречи по никакъв начин радиото да си "показва" неговия RDS). Някъде от 42 gain нагоре вече RDS-а се подменя. Това е близо до максималната мощност на излъчване на hackrf-а. Максимума беше мисля 47. Това означава че сме много близо до максималната мощност на излъчване (не знам каква е тя на тази честота, вероятно някъде към 15 миливата, но по всички сметки би трябвало да излезе че е доста по-малко, вероятно и антената (телескопична) не е много оптимална де, че да се правят такива сметки).
Направих си един експеримент, който трябва да си призная че не е супер легален, но е илюстративен за това колко слабо излъчва hackrf-a на фона на някои мощни предаватели.
FM радио, което излъчва от ТВ кулата в Ловния парк, на около 2.5км оттук с 800W мощност. Portapack-а само на 3м (0.003км) от радиоприемника в опит да излъчва RDS на същата честота така че да замести текста с друг. Опитът е неуспешен тотално докато не се активира TX LNA. Тогава, за вътрешния усилвател gain стойност от около 20-30 кара приемника да "зацикли" и да не показва нищо (по-малко от това не пречи по никакъв начин радиото да си "показва" неговия RDS). Някъде от 42 gain нагоре вече RDS-а се подменя. Това е близо до максималната мощност на излъчване на hackrf-а. Максимума беше мисля 47. Това означава че сме много близо до максималната мощност на излъчване (не знам каква е тя на тази честота, вероятно някъде към 15 миливата, но по всички сметки би трябвало да излезе че е доста по-малко, вероятно и антената (телескопична) не е много оптимална де, че да се правят такива сметки).
- RADIOTO
- Has thanked: 4490 times
- Been thanked: 5408 times
- Контакти:
Подкрепям идеята

Иначе по темата.
Взех повод от постинга на gat3way в темата за "Сигнали от домашна метеорологична станция" да изпробвам rtl_433, обаче първия ми опит беше неуспешен. Инсталацията не ми се случи, вероятно не спазих препоръчителните действия при инсталация под windows. Снощи реших да проверя как се прави, като потърся в нета, но попаднах първо на плъгин за SDR# и реших да пробвам него.
Незнам дали са взаимозаменяеми.
Ето какви резултати ми даде тази сутрин:

Първите две таблици са сигнал от вентилатор, вграден в полилея на тавана. Regency fan remote control. Първата таблица показва команда, с която е променена скороста на вентилатора на Speed 2, а дали е била по-бавна или по-бъра преди не се знае. Втората таблица показва команда counter-clockwise (обратно на часовниковата стрелка), предполагам е променена посоката на движение.
Таблица 4 в този printscreen показва прием на сигнал от security keyfob (чип за отваряне на врата):

Най-долната таблица на този printscreen показва прием на сигнал от interlogix GE UTC security devices, типа на устройството не е ясен, от интернет разбирам, че поддръжката на устройства на тази фирма е прекратено през 2021 г., но от командите Open/Closed си вадя извода, че това е или гаражна врата или бариера.

Втората таблица в този printscreen показва прием на сигнал от Markisol E-motion rollerhouse, което се оказаха ролетни щори:

През цялото време на теста не приех нито един сигнал от метеорологична станция, а когато прехвърлих кабела на H4M portapack Mayhem, сигнал имаше и се декодираше.
-
Не ползвам SDRsharp та не мога да кажа, но генерално има комбинация от две неща, които определят какво можеш да декодираш: gain-а на приемника и/или настройките на декодера (rtl_433) за минимално ниво на сигнала.
При висок gain и/или декодера нагласен на висока чувствителност (нисък minlevel), по-слабите сигнали от по-далеч ще ги декодираш, силните от по-близо ще побъркат декодера и вероятно няма да се декодират. Обратното, по-нисък gain на приемника, както и по-висок minlevel ще пропусне слабите сигнали, но ще декодира силните. За съжаление, няма вариант всички случаи да се покриват, което е още една причина да се работи с IQ записи, вместо да се декодира "на живо" (освен ако нямаш повече от един приемник).
Също важно нещо, ISM433 банда е всъщност по-широк (от 433 до 434 и нещо). 433.92 е по принцип center frequency по подразбиране, но трябва да избереш sample rate, който покрива около 1.6-2 MHz (или с по-ниския sample rate да пробваш различни честоти на които да слушаш в този обхват). Също, може и да има смисъл да провериш и на 868 банда дали няма да декодира нещо, по принцип там са предимно LoRa устройства, но никъде не е казано че този обхват е само за LoRa, примерно както се оказа уредите с дистанционно отчитане на wireless m-bus също са там и е много възможно да има устройства там, които да могат да се декодират с rtl_433.
Подозирам също че с airspy ще имаш много по-голям успех. Как знам - навремето имах форк на gqrx в който добавих декодер за rtl_433 (доста грубо, с кода от тогавашния rtl_433 изринат и леко модифицират за да му подавам изхода от демод-а, с airspy това работеше в пъти по-добре, отколкото с rtlsdr, просто защото е по-добър хардуер, с по-читаво филтриране, с по-добро АЦП и прочее. Но rtl_433 с airspy директно не може да работи, не става дори със записи от airspy_rx освен ако не минат известен post-processing (endianness-а трябва да се обърне и да се нормализират стойностите иначе rtl_433 се побърква), което е доста криво. Обаче като плъгин за sdrsharp няма да има такива проблеми, та ако имаш airspy, с голяма вероятност ще имаш много по-добри резултати с този плъгин на sdrsharp.
При висок gain и/или декодера нагласен на висока чувствителност (нисък minlevel), по-слабите сигнали от по-далеч ще ги декодираш, силните от по-близо ще побъркат декодера и вероятно няма да се декодират. Обратното, по-нисък gain на приемника, както и по-висок minlevel ще пропусне слабите сигнали, но ще декодира силните. За съжаление, няма вариант всички случаи да се покриват, което е още една причина да се работи с IQ записи, вместо да се декодира "на живо" (освен ако нямаш повече от един приемник).
Също важно нещо, ISM433 банда е всъщност по-широк (от 433 до 434 и нещо). 433.92 е по принцип center frequency по подразбиране, но трябва да избереш sample rate, който покрива около 1.6-2 MHz (или с по-ниския sample rate да пробваш различни честоти на които да слушаш в този обхват). Също, може и да има смисъл да провериш и на 868 банда дали няма да декодира нещо, по принцип там са предимно LoRa устройства, но никъде не е казано че този обхват е само за LoRa, примерно както се оказа уредите с дистанционно отчитане на wireless m-bus също са там и е много възможно да има устройства там, които да могат да се декодират с rtl_433.
Подозирам също че с airspy ще имаш много по-голям успех. Как знам - навремето имах форк на gqrx в който добавих декодер за rtl_433 (доста грубо, с кода от тогавашния rtl_433 изринат и леко модифицират за да му подавам изхода от демод-а, с airspy това работеше в пъти по-добре, отколкото с rtlsdr, просто защото е по-добър хардуер, с по-читаво филтриране, с по-добро АЦП и прочее. Но rtl_433 с airspy директно не може да работи, не става дори със записи от airspy_rx освен ако не минат известен post-processing (endianness-а трябва да се обърне и да се нормализират стойностите иначе rtl_433 се побърква), което е доста криво. Обаче като плъгин за sdrsharp няма да има такива проблеми, та ако имаш airspy, с голяма вероятност ще имаш много по-добри резултати с този плъгин на sdrsharp.