DVB-T2 Видин | DVB-T2 Vidin, NW Bulgaria
Модератор: Георги
-
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 51 times
Re: DVB-T2 Видин | DVB-T2 Vidin, NW Bulgaria
Лентова - моделът, който бях изчислявал навремето (те са няколко, но конкретно този) има макс усилване на канала N, нагоре държи 1-2 само и пада рязко, докато надолу върви плавен пад, практически 5-6 канала по-ниско усилването е достатъчно добро, не пада до под 0.9 от това на основния канал.
Яги, разбира се. Още като 20-годишен се отказах от повечето екзотики (освен швейцарския бим, ама той е за други неща), говорим за правени. От купешките бих веднага взел един Хиршман, ама уви, няма ги от Миоцена още : ).
Даже вече поръчах профилите и тръбичките. Няколко дни ровене по сайтове за антени (предложения) ме убедиха, че 99 на сто са с максимално усилване в бившия V (пети) обхват, демек над 40-41 канал. просто няма начин една толкова добре работеща на 43 канал (а вероятно с максимум на диаграмата на 49, ако не и нагоре) да има не сносно, а някакви мижаво усилване на 23. Обикновено това се компенсира от по-доброто разпространение при ниските канали, но както виждаме в момента - и в плевенската тема, това невинаги е достатъчно.
Първо ще пробвам с една с дължина около 2 ламбда, около/малко над метър за тая група канали. Има и други модели, по-дълги, но по различни причини (ветропоемане, опасения за нехомогенност на полето, ще опитам първо с тая).
Добавка: ако проработи с тази антена с умерено усилване (11-12 Дб на канала) Тупижница или мукс 1 на Йован, значи съм бил прав в споделените предположения. Аз обикновено съм прав, но когато получа доказателство, въпреки това пак се радвам.
Полу-офтопик, оказва се, че в съседното село човекът хваща идеално ДАБ радиата на сърбите, та и една 10-ина елементна за стария 11 канал (прибл 222 МХц) ще скалъпя по някое време. Лятото навън ползвам за фон интернет радиа, но друго си е да си независим от ток и доставчици.
Яги, разбира се. Още като 20-годишен се отказах от повечето екзотики (освен швейцарския бим, ама той е за други неща), говорим за правени. От купешките бих веднага взел един Хиршман, ама уви, няма ги от Миоцена още : ).
Даже вече поръчах профилите и тръбичките. Няколко дни ровене по сайтове за антени (предложения) ме убедиха, че 99 на сто са с максимално усилване в бившия V (пети) обхват, демек над 40-41 канал. просто няма начин една толкова добре работеща на 43 канал (а вероятно с максимум на диаграмата на 49, ако не и нагоре) да има не сносно, а някакви мижаво усилване на 23. Обикновено това се компенсира от по-доброто разпространение при ниските канали, но както виждаме в момента - и в плевенската тема, това невинаги е достатъчно.
Първо ще пробвам с една с дължина около 2 ламбда, около/малко над метър за тая група канали. Има и други модели, по-дълги, но по различни причини (ветропоемане, опасения за нехомогенност на полето, ще опитам първо с тая).
Добавка: ако проработи с тази антена с умерено усилване (11-12 Дб на канала) Тупижница или мукс 1 на Йован, значи съм бил прав в споделените предположения. Аз обикновено съм прав, но когато получа доказателство, въпреки това пак се радвам.
Полу-офтопик, оказва се, че в съседното село човекът хваща идеално ДАБ радиата на сърбите, та и една 10-ина елементна за стария 11 канал (прибл 222 МХц) ще скалъпя по някое време. Лятото навън ползвам за фон интернет радиа, но друго си е да си независим от ток и доставчици.
-
Ще видим. Има-няма 8-9 децибела над нея. Минимум, защото подозирам, че настоящата пластмасова реплика на 23 К има не повече от 2 дб, съдейки на око, разбира се, по диаграмата на насоченост. По-скоро не, ще бъдат различни, няма как оразмерен за съответната ламбда, вибратор и директори (с корекция дори за дебелина на материала) да дадат резултат като някакви за 40-60 на сто по-къса вълна, но емпиричният опит е последен съдник. Ще коментирам когато му дойде времето. Надявам се материалите ми да дойдат до сряда, за да намеря време да я направя до събота, за да не се налага да канибализирам метровите части на двете конрадски антени. Не е проблем и без това не се ползват, но нямам подходящ профил за стрели (къси са), трябва да снадя три парчета, че и подсилваща скоба отдолу - ще стане меко казано афиф. А два метра (които поръчах) са идеални - най-много да махна само последния директор.
-
Днес по обед намерих един час да се кача на баира СЗ от селото, Бачово. Надморската височина е около 60 метра над тази на двора с антената, около 155 метра, надскача се южния баир (Арап) който е по-нисък, но пречи на пряката видимост в сектора от югоизток до запад-югозапад (когато има добра видимост се вижда секторът от Врачанския Балкан до сръбско. За съжаление секторът от чист запад, до север е скрит от по-високата част на хълма, иначе при качване на самия връх Бачовото (който е малко над 200 метра) и насочване на антената към Белград, вероятно нещо от Авала би излязло, но това ще проверя напролет. От югоизточната му страна по самия склон и непосредствено под него със сигурност има учебникарски фадинг, дори горе да има някакъв сигнал, Друга тема. Съвсем пък трета е какви тежкарски далечни приеми от източен сектор биха ставали - там е тепсия, но мен това на тоя етап не ме интересува.
Прибл. координати на мястото: https://maps.app.goo.gl/j2dM6ixfTzLt66QB9
Взех само антената на Конрад. Пак да напомня, че антената е такъв убийствен боклук на ниските канали, че няма накъде. Обаче там има пряка видимост към Тупижница и всичко кърти на сто процента, без изключение, а самата антена, бидейки това, което е, се оказа с 90-120 градуса диаграма на насоченост при сто процента сила на сигнала според Стронга. Без метафори и преувеличения, съвсем реално е по-лесно да я оставиш случайно насочена и 22, 25 и 28 се лови без проблем. Т е по-трудно е (без преувеличение) да я насочиш така, че да не хваща, отколкото да хваща, това важи и за трите споменати канала. Казано другояче, мързи ме да мисля, а и все пак усилвателят е там, тая антена има някакво напълно невнятно усилване, в посочения диапазон, не повече от няколко децибела. Под броя на пръстите на едната ръка. Дотук - нищо интересно (аа, все пак заради 6те достатъчно дълги рефлектора, все пак има някакъв видим ф/тил. Разбира се, за конкретни преценки е рано, но на ниските канали е трагична. На 43 все пак има около 60-70 градуса главен лист (да, за високите канали е криво-ляво....)
Дотук нищо интересно. Трябва да се кача в хубаво време, защото тук на северозапад няма сняг и през деня стана почти 5 градуса, ама все пак североизточният ветрец режеше неприятно.
Интересното започна с Дели Йован. Силата в никой момент не мина 72-74 на сто на всички канали, като все пак лелеяният 23 канал на мукса им 1 излезе. Но, повтарям, в никой момент не превиши 75, обикновено докъм 72.
И започвам с интересните риторични въпроси: Първо - защо с тая антена долу в селото не ми излезе изобщо и намек за Тупижнишките канали? Отговорът: Арап (хълмът) е твърде близо, за да може дифрактиралият през него сигнал да слезе до мен. Разликата във височината на антената и билото на хълма е ОКОЛО 25 метра и височината на антената е ултракритично важна - това го знам още от аналоговите навремето. Тук проблемът ще се реши до месец, с направата на антената за лентата (в случая само 22-25, 28 са платените). Второто е доста по-интересно. Не защо не хващам, защо хващам Йован долу в дупката? Отговорът - Първо, защото хълмовете западно са на 3-4+ километра и две а - нещо ретранслира пасивно сигнала, по-скоро дифрактира през въпросните хълмове (само те са на пътя на пряката ми видимост към Йован). За да бъде дилемата пълна, след почти седмица 98 на сто редовен прием на мукс 2 на Д Йован, в момента сигналът го отнемА, т е пулсира между нула и 75 на сто. Не е от техниката, румънците си излизат на 90-95 на сто с тила на антената.
И накрая - заради студа и скапаната антена нямах мерак, но все пак направих 3-4 скана по канали в различни посоки. На около 10-15 градуса южно от Дели Йован ми излиза 5-10 на сто сила и до 20-25 на сто качество сигнал от 40 канал. Никаква идея какво би могъл да бъде. Отговор - когато дойде по-добра техника. Вероятно е нещо българско, с тая антена не вярвам да е хванало нещо пасивно преизлъчено/отразено от някой камък по върховете от ниското чак от Суботица или Сомбор. Вижда ми се абсурдно.
ПС Оправи се 43 К, беше се отместила антената от вятъра с десетина градуса, сигналът е стабилен.
Прибл. координати на мястото: https://maps.app.goo.gl/j2dM6ixfTzLt66QB9
Взех само антената на Конрад. Пак да напомня, че антената е такъв убийствен боклук на ниските канали, че няма накъде. Обаче там има пряка видимост към Тупижница и всичко кърти на сто процента, без изключение, а самата антена, бидейки това, което е, се оказа с 90-120 градуса диаграма на насоченост при сто процента сила на сигнала според Стронга. Без метафори и преувеличения, съвсем реално е по-лесно да я оставиш случайно насочена и 22, 25 и 28 се лови без проблем. Т е по-трудно е (без преувеличение) да я насочиш така, че да не хваща, отколкото да хваща, това важи и за трите споменати канала. Казано другояче, мързи ме да мисля, а и все пак усилвателят е там, тая антена има някакво напълно невнятно усилване, в посочения диапазон, не повече от няколко децибела. Под броя на пръстите на едната ръка. Дотук - нищо интересно (аа, все пак заради 6те достатъчно дълги рефлектора, все пак има някакъв видим ф/тил. Разбира се, за конкретни преценки е рано, но на ниските канали е трагична. На 43 все пак има около 60-70 градуса главен лист (да, за високите канали е криво-ляво....)
Дотук нищо интересно. Трябва да се кача в хубаво време, защото тук на северозапад няма сняг и през деня стана почти 5 градуса, ама все пак североизточният ветрец режеше неприятно.
Интересното започна с Дели Йован. Силата в никой момент не мина 72-74 на сто на всички канали, като все пак лелеяният 23 канал на мукса им 1 излезе. Но, повтарям, в никой момент не превиши 75, обикновено докъм 72.
И започвам с интересните риторични въпроси: Първо - защо с тая антена долу в селото не ми излезе изобщо и намек за Тупижнишките канали? Отговорът: Арап (хълмът) е твърде близо, за да може дифрактиралият през него сигнал да слезе до мен. Разликата във височината на антената и билото на хълма е ОКОЛО 25 метра и височината на антената е ултракритично важна - това го знам още от аналоговите навремето. Тук проблемът ще се реши до месец, с направата на антената за лентата (в случая само 22-25, 28 са платените). Второто е доста по-интересно. Не защо не хващам, защо хващам Йован долу в дупката? Отговорът - Първо, защото хълмовете западно са на 3-4+ километра и две а - нещо ретранслира пасивно сигнала, по-скоро дифрактира през въпросните хълмове (само те са на пътя на пряката ми видимост към Йован). За да бъде дилемата пълна, след почти седмица 98 на сто редовен прием на мукс 2 на Д Йован, в момента сигналът го отнемА, т е пулсира между нула и 75 на сто. Не е от техниката, румънците си излизат на 90-95 на сто с тила на антената.
И накрая - заради студа и скапаната антена нямах мерак, но все пак направих 3-4 скана по канали в различни посоки. На около 10-15 градуса южно от Дели Йован ми излиза 5-10 на сто сила и до 20-25 на сто качество сигнал от 40 канал. Никаква идея какво би могъл да бъде. Отговор - когато дойде по-добра техника. Вероятно е нещо българско, с тая антена не вярвам да е хванало нещо пасивно преизлъчено/отразено от някой камък по върховете от ниското чак от Суботица или Сомбор. Вижда ми се абсурдно.
ПС Оправи се 43 К, беше се отместила антената от вятъра с десетина градуса, сигналът е стабилен.
- PGF
- Has thanked: 6494 times
- Been thanked: 1353 times
Добре дошъл и от мен bismarck, според мен тези проби с Китайското менте са безсмислени.
Иначе браво за мерака.
Колкото до приемането на Т2 сигнал в места с радиосянка, мисля, че нещата са доста по сложни от аналоговите приеми.
В местата с радиосянка цифрата е доста капризна. Въпреки, че на теория не е така.
Пожелавам ти успех!
За ръчно изработените антени
, сега сме 21 ви век, има компютри. Симулациите позволяват при същият брой елементи да имаш +1-1,5 Db усилване или да получиш същото усилване с по къса антена, и доста по чиста диаграма, което е важно в не хомогенно поле.
Иначе браво за мерака.
Колкото до приемането на Т2 сигнал в места с радиосянка, мисля, че нещата са доста по сложни от аналоговите приеми.
В местата с радиосянка цифрата е доста капризна. Въпреки, че на теория не е така.
Пожелавам ти успех!
, сега сме 21 ви век, има компютри. Симулациите позволяват при същият брой елементи да имаш +1-1,5 Db усилване или да получиш същото усилване с по къса антена, и доста по чиста диаграма, което е важно в не хомогенно поле.
tv tuners - Strong 8201, Technisat DIGIPALT2, Humax HD Fox T2, Synaps Bit2
antenna-21 el. Yagi DL6WU Design-
Gain -15dBd F-586 MHz
chanel amplifier 'Teroz' 586 MHz.
Gain 15dB, Noise - 0.8 dB
antenna-21 el. Yagi DL6WU Design-
Gain -15dBd F-586 MHz
chanel amplifier 'Teroz' 586 MHz.
Gain 15dB, Noise - 0.8 dB
-
Китайското менте дава достатъчно децибели, за стабилен прием на 43 и 41, което е много обнадеждаващо (щом стана с него, смятай с хубава антена! Всъщност там тия двата ще излизат без усилвател), защото се върнах към това свое старо хоби преди 5 дни и не разполагам с никаква антенна техника - преди десетина години изхвърлих кашони със скоби, канални усилватели (стари, разбира се, шумни като Ниагара, за тях не ме е яд) и огромно количество крепежни елементи (виж за тях ме е яд), мислейки, че като сме 21 век вече няма да ми трябват. Така изглеждаше. Сърбите почти нямаха цифрова ТВ още, нашите смешници са ясни по дефолт - никога не е имало нищо гледаемо, румънците не коментирам, да не влизам в оффтоп.PGF написа: ↑вт яну 14, 2025 7:28 pm Добре дошъл и от мен bismarck, според мен тези проби с Китайското менте са безсмислени.
Иначе браво за мерака.
Пожелавам ти успех!
Сега виж добре двете твърдения в цитата ти: "въпреки, че на теория не е така", и после как съвременните симулации ще ми дадат децибел и половина при еднаква дължина (тук се подразбира - на теория), мисля че ме разбра. Инак аз нямам никакво намерение да правя онези модели антени по 6 ламбда, именно заради нехомогенността на полето. За мен това е доста опит навремето и напълно споделям това твое мнение.
Антената за 25 канал ще я направя два метра, не повече, колкото е цялото парче Ал профил, по спецификации (верни с достатъчно приближение) усилването на цялата е 14 (и нещо и дават, но заради неизбежни неточности приемаме 14. Слагам го 13, защото няма да достигнат 30 ина см след двата метра, демек ще е с 2 или 3 директора по-малко. С една Терра обаче, мисля ще закова мух 1 и 2 от Тупижница - циментирам, бетонирам и забравям

А продукта на въпросните симулации (не се съмнявам, че ДАТ-ите са точно това - респект пред производителя и създалият я) ще обърна към счупения зад Винарово сигнал на Дели Йованския прердавател. Всичко това е съвсем реализируемо и, честно казано, сега като очертах плана, не е предизвикателство за мен. Разбери ме правилно - аз не споря, но имам размери, дори за точния канал (на 23 почти няма да е паднало), със съответния материал подръка антената я правя за два чисти часа максимум. И то, защото нямам готови пластмасови фиксатори и трябва да измислям някакви простотии със силикон.
И се връщаме към темата за боклука - стана ми леко смешно, като разбрах, че на 21-30 китайската всъщност я има усилване изобщо, я не. 2-3 дБ максимум, спрямо съответен "гол" вибратор. Разбираш ли, съвсем умишлено направих това, за да имам база за сравнение. Защото хвалбите на производителите са едно, реалността, проверена от човек, който мнооого е проверявал (така да се изразя

ПС Дее3 а забравих да добавя най-важното, за което влязох! 40 К е Балота, другата румънска, която горе на хълма попада в тежък фадинг на онова място, но тук явно успява да счупи сигнала, стабиУен е над 55-70 сила при подобно качество, въпреки тоталната липса на пряка видимост. Поне бързо получих отговор на горния въпрос. Направи ми впечатление, че се появи с насочване към Йован, което за една седмица не се случи нито веднъж. В момента обаче се образува доста солидна инверсия тук, дебела 100-120 метра, според метеосондажа на сърбите в Неготин към 20 часа и проходимостта е видимо подобрена.
ППС Друго важно, ако някой може да ми даде акъл, за да не пробвам по метода на проба и грешка - хубав коаксиален кабел с ниско затихване с източник (онлайн, в Сф ще съм чак след около 2 седмици)“ Ако е проблем, може на лично съобщение. Но нека да е проверен от личен опит, защото смятам да взема топче