Сигнали от домашна метеорологична станция/Signal from Home Wireless Weather Stations

Приеми на служебни комуникации във всички обхвати.

Модератор: Георги

Потребителски аватар
RADIOTO
Has thanked: 4490 times
Been thanked: 5408 times
Контакти:

Сигнали от домашна метеорологична станция/Signal from Home Wireless Weather Stations

Мнение от RADIOTO »

PortaPack H4M Mayhem ми показа възможност за прихващане на сигнала излъчван от външният сензор на домашните метеорологични станции:

Производителите на Home Wireless Indoor/Outdoor Weather Stations описват честота на излъчване 433 MHz, като не споменават точната честота, а именно дали е 433,91 MHz или например 433,97 MHz, затова в клипа първо показвам, как PortaPack H4M Mayhem търси активна честота в конкретно зададеният от мен диапазон 433,05 MHz - 434 MHz. Намира сигнал на 433,950 MHz и след това преминавам на приложението Weather.
По време на заснемато на клипа на тази честота приех сигнала от NexusTH, вижда се на 54 секунда от клипа, който показва температура и влажност. Трябва да се изчака малко повече, защото някой от тези сензори излъчват сигнал на всеки 58 секунди, други точно на минута, а има и такива, който излъчват на 85 секунди. В клипа съм му скрил ID номера, но в нета пише, че този номер се сменява автоматично при всяка смяна на батериите му.

След заснемането на клипа се позадържах на честотата и ...
Изображение
появи се сигнал от още два сензора, както можете да се уверите поради поставянето им на различни тераси (северна/южна/източна/западна) показваната температура е различна.

Auriol AHFL се оказа продукт с лидълска марка, за който има качени ръководства на потребителя в интернет и там пише само 433 MHz, без допълнително уточнение.

Привечер опитах отново и този път H4M намери сигнал на честота 433,9625 MHz
Изображение
и там е сигнала от NexusTH:
Изображение

Не знам дали сензора сменя честотата периодично или това е друг сензор, но с тестовете ще разберем.
Потребителски аватар
RADIOTO
Контакти:

Re: Сигнали от домашна метеорологична станция/Signal from Home Wireless Weather Stations

Мнение от RADIOTO »

Тази вечер излезна още една метеорологична станция AurioTH, името ме кара да мисля, че и това е лидълска станция:
Изображение

а ето как показва и температурата по Фаренхайд:
Изображение
Потребителски аватар
RADIOTO
Контакти:

Re: Сигнали от домашна метеорологична станция/Signal from Home Wireless Weather Stations

Мнение от RADIOTO »

RADIOTO написа: ср ное 27, 2024 5:56 am .............
Привечер опитах отново и този път H4M намери сигнал на честота 433,9625 MHz
и там е сигнала от NexusTH:
Не знам дали сензора сменя честотата периодично или това е друг сензор, но с тестовете ще разберем.
Метеорологичната станция NexusTH, която излиза и на честота 433,9625 MHz има същото ID, като едната от двет станции NexusTH, които приемам на честота 433,95 MHz.
SCR_0000.PNG
SCR_0000.PNG (6.83 KиБ) Видяна 213 пъти
Когато приема сигнал на 433,9625 MHz и след това сменя честотата на 433,95 MHz и получа данни от NexusTH приемника директно записва върху данните на предишнат, не я отчита като нова.
RADIOTO написа: ср ное 27, 2024 5:56 am ........................ В клипа съм му скрил ID номера, но в нета пише, че този номер се сменява автоматично при всяка смяна на батериите му.
........................
Това пък все още не ми дава да заключа твърдо дали е една и съща и я приемам на двете честоти. Ще трябва да мине време, да се сменят батериите им, ако отново показва еднакво друго ID на двете честоти, извода ще е ясен.
Потребителски аватар
RADIOTO
Контакти:

Мнение от RADIOTO »

Днес се появи сигнал от нова метеорологична станция Bresser 3CH на същата честота 433,95 MHz:

Изображение

Обаче стойностите му са "леко" различни от другите два :lol: . Тази сутрин температура 0,4 °C и 0,5 °C са напълно приемливи, но тези 22,2 °C ме карат да си мисля, че някой е вкарал термометъра вътре в къщи, дали защото:

Изображение

батерията е слаба и трябва да се смени или сега го пускат за първи път и още не му е осигурено място за закачване на терасата?
gat3way
Has thanked: 20 times
Been thanked: 290 times

Мнение от gat3way »

Силно съветвам вместо да ползваш portapack-а за това (декодера им е доста слаб и декодира доста по-малко устройства), да записваш с него спектъра с capture app-а и да го подаваш към rtl_433, разликата е огромна.

rtl_433 също декодира и TPMS-и, нещо което в portapack-а е отделно приложение (плюс че ги парсва по-добре, до модела на колата примерно).

Има единствено уговорка за името на файла (по него разбира как да го обработи) - в него трябва да има sample rate-а и формата, примерно ако записваш с 500ksps в C8 формат, кръщаваш файла примерно capture-500ksps.cu8, оттам като го подадеш на rtl_433 (rtl_433 -r capture-500ksps.cu8) то си знае как да се оправя. Допълнително може да му свалиш чувствителността, за да хваща много слаби сигнали (като му подадеш нещо от сорта на -Y minlevel=-95).
Последна промяна от gat3way на вт яну 14, 2025 9:28 pm, променено общо 1 път.
bismarck
Has thanked: 39 times
Been thanked: 51 times

Мнение от bismarck »

Това ми е болна тема) Метеодатчиците. В момента понеже навън имам защитени цитруси и друга паплач (за тяха няма да стане опасно студено, но при цитрусите имам различни датчици под найлона), смених десетина, докато що-годе успях да направя да не се "прескачат: и да си крадат датчиците отделните майки.
Балдър (BALDR) :D и споменатият кауфлансдки се държат най-добре, като цяло датчиците им лидират, не се губят. А две Хами са трагедия, губят своите, хващат чужди, особено тези на балдъра) А, споменатият кауфландски е с три превключващи се канала, те са железни, подозирам, че точните им честоти просто не се засичат с другите датчици. Другите повечето са с по 3 екранни външни плюс вътрешната (та не ни касае) Тъй като нямам необходимата техника да разбера, карам по пътя на дедукцията :)
Иначе имам една стара истинска (не тия играчки) с връзка към нет-а но е на 15 години вече и само ТХ датчика и е цял и една нова, пак мята в нета - и двете са на 433 пак. Но датчиците им не си пречат. Единият от старите ТХ датчици дори бях му изкарал четвъртвълново кабелче, защото губеше обхват.

Другият проблем, освен, че не се посочва точната честота е, че често не се посочва самата честотна лента. Когато ми потрябваха допълнителни датчижи, търсех под камък и дърво станция на 830 (или 890, не помня) Мхц, но не намерих, а само преди 2 години ми попадна в нета, защо не взех тогава.
gat3way
Has thanked: 20 times
Been thanked: 290 times

Мнение от gat3way »

Аз съм си играл с това преди години, имам една стара такава (Beurer) която не се подържаше от rtl_433 и си писах сам подръжката за нея, за целта я вкарвах във фризера на минусови температури (лови се оттам) за да видя как изкарва отрицателни температури и прочее глупости. С времето, метеостанциите доста се увеличиха и сега се приемат поне няколко (навремето беше само моята). Също, rtl_433 доста се разрастна като проект и вече лови всякакви дистанционни, датчици за СОТ-ове, звънци, врати за гаражи и прочее. Обхватът на места е доста препълнен.

Досега да ловя чужди, не ми се е случвало никога, но е съвсем възможно. Някои имплементации си имат ID-та и няма да хванат чужда с друго ID, но ентропията на ID-тата може и да не е голяма, а и може изобщо да го няма тоя механизъм и да ловят каквото има наблизо.

Повечето са на ISM банда (433MHZ), точната честота може да не е ясна, модулацията и кодирането може да е различно (и не документирано).

Има и такива на LoRa (860инещоси), те са по-скъпи, но могат да хвърлят на по-голямо разстояние. Преди ги нямаше, сега вече има такива, но обикновено не са евтини.
Отговори

Върни се в “Служебни станции / Utility”