Наши(и не само) ТВ приеми от 90-те

Модератор: Георги

Потребителски аватар
HalfD
Has thanked: 3318 times
Been thanked: 2774 times

Наши(и не само) ТВ приеми от 90-те

Мнение от HalfD »

Моите скромни спомени за телевизията в моя район (видинско) са бледи в сравнение с тези на колегите, но все пак ще ги споделя.

Около 1994-та година родителите ми взеха легендарния за тогава Сони Тринитрон + 4-главо записващо видео на Сони от единствения предлагащ ги магазин във Видин на ул. Тодор Петров (сега Цар Александър II).
Живяхме тогава в 4-етажен тухлен блок „от старите" и на покрива нямаше пряка видимост към Дели Йован а Тупижница се подаваше леко между блоковете на едно точно определено място на покрива. Имахме „класическата" за този период дълга логопериодична антена за МВ+ДМВ. Там с нея обаче заветния 3К на 31-ви канал от Тупижница се приемаше цветно но слабо защото излъчваше с доста по-малка мощност от 1-ва и 2-ра програма РТС, които бяха кристални. С баща ми обожавахме да гледаме невижданото до тогава MTV, което сърбите ретранслираха по 3К сутрин и вечер но лошото качество на картината не ни даваше мира. От същия магазин ни предложиха най-добрата им комбинирана антена с вграден усилвател като казаха че телевизора ще я захрани директно, което аз си нямах на идея как щяло да стане.

Ето същата антена все още стояща и все още насочена към Тупижница, на стара къща във Видин:
IMG_20200818_195542141.jpg
IMG_20200818_195542141.jpg (635.29 KиБ) Видяна 836 пъти
Взехме ние антената като собственика на магазина сам пожела да дойде да я сглоби и настрои на място. Насочването бе леко в ляво от Тупижница, към Петрохан. Така не мажеше картината на нашите К1, Ефир 2 и ОРТ от Белоградчик а от Петрохан се гледаха цветно с приемливо качество в случай че Белоградчик спре. Сърбите бяха „като сълза" включително и 3К на 31-ви канал като Ефир 2 от Белоградчик на 30-ти не му пречеше по никакъв начин. Беше ни показано на къде точно да насочим антената към вр.Ботев в случай че и Белоградчик и Петрохан по някаква причина липсват. Насочването беше точно към дунава. Няма да забравя как гледахме цветно но с лошо качество програма Ева, която се ретранслираше на 24-ти канал от вр.Ботев. Пречеше леко ТVR2 на същия канал не помня дали от Кощиля или Козия, появяваха се хоризонтални ленти в картината.

Относно антената - около 1995-та нашите ми взеха от някъде цветния Електрон:
66337886_2_585x461_tsveten-televizor-elektron-snimki_rev003.jpg
66337886_2_585x461_tsveten-televizor-elektron-snimki_rev003.jpg (82.56 KиБ) Видяна 836 пъти
И докато вечер гледаха филми на видеото, ми дадоха да преместя кабела в моята стая за да гледам MTV по 3К. С огромен ентусиазъм вкарах буксата в телевизора и установих че гледаеми са само К1 и Ефир 2 от Белоградчик. РТС 1 и 2 бяха черно-бели с лоша картина а от 3К на 31-ви канал почти нямаше следа. В последствие от човека монтирал антената разбрах че причината е че Електрон-а не е способен да даде ток на усилвателя в антената а захранване нямаха налично и нямаше от къде във Видин и региона да се закупи. Върнахме лого-антената специално за мен и с нея гледах цветно но слабо любимото ми MTV по 3К на 31-ви канал.

Румънските телевизии никога не са ни били интересни а за тяхното гледане трябваше да се върти доста антената така че нямам особени спомени от тях.
Някъде все още трябва да имаме останали касети с записи от този период на MTV и програма Ева от вр. Ботев. Ако ги открия, задължително ще ги дигитализирам.

Около 1997-ма вече имахме кабелна телевизия и си гледах оригиналното MTV и немската VIVA. Антените бяха зарязани и в последствие демонтирани и захвърлени от баща ми. :doh:
Everybody has a radio. To listen to a radio is normal. To listen to a radio, that is far away from you is a DARE!

Car LW/MW/FM/DAB+ - Kenwood KDC-BT73DAB / Pioneer X8500DAB + AN-DAB1 DAB+ Antenna
Mobile FM/DAB+ - Silvercrest SDRF 10 B1, Denver DAB 42
Mobile DAB+ Antenna - VHF 5-12 YAGI 4F & long 13-element VHF Triax antenna
Mobile FM Antenna - Hirschmann Fesa DA 3
UHF Antenna Home - long UHF Triax antenna
DVB-T2 Home - Strong 8201
FM Antenna Home - Open Dipole direction Sofia
LW/MW/SW/FM Home and Mobile - TEF6686 Tuner+XDR GTK ; RTL-SDR R820T
Потребителски аватар
PGF
Has thanked: 6387 times
Been thanked: 1317 times

Re: Наши(и не само) ТВ приеми от 90-те

Мнение от PGF »

Продължавам със спомените. През 1992г. промених локацията на която живея. Тук съм на последия етаж и аз съм таван Фюрера демек няма такъв. При първото ми посещение бях очарован от гледката към Витоша. Реалността за прием на Сръбска Тв. беше друга. Оказа се, че в тази посока съм в радиосянка. Със същата антена с която приемах перфектно 49 ти канал на Петте кьошета, тук на телевизора имаше само "Битката на микробите" на 49 ти канал с шум в звука. Басара и Росомач също не бяха цвете, а Ястребац мъждукаше. Направих си друга по добра антена за 49 ти канал и намерих оптималната позиция.
По късно си купих телевизор Самсунг и това беше технологичният скок, с него приема вече беше на ниво. Един ден случайно със същата антена установих, че се приема и Скопие 2 на 22-ри канал. Сглобих едно Яги и от терасата извадих цветен сигнал в посока Витоша. Тези забавления ги зарязах скоро след това, защото се сдобих със сателитна антена. Естествено хвърлях по едно око и на ефирната. Но за тези приеми ще пиша по натам.
В същност през 1994 пуснаха Нова телевизия на 48 ми канал, от старата кула, а аз бях с широколентов усилвател и ми пречеше на 49 ти. Когато я качиха на Копитото нещата се оправиха, но нямаше какво да се гледа. Аз гледах Евроспорт и други сат програми
tv tuners - Strong 8201, Technisat DIGIPALT2, Humax HD Fox T2, Synaps Bit2
antenna-21 el. Yagi DL6WU Design-
Gain -15dBd F-586 MHz
chanel amplifier 'Teroz' 586 MHz.
Gain 15dB, Noise - 0.8 dB
Boby
Has thanked: 277 times
Been thanked: 252 times

Мнение от Boby »

Запалих се по приема на телевизионни програми някъде 1991-2г, когато в новооткритото заведение на наши познати монтираха сателитна антена. Бях поразен от многообразието от програми. Но нашите тогава не можеха да си позволят да ми купят сателитна антена. Не можех да се примиря с това, и започнах да въртя настройките на телевизорите в къщи, с надеждата да хвана чужд сигнал. Голяма беше радостта ми, когато за пръв път хванах руската тв някъде в метровия обхват. Тогава баща ми ми обясни, че това е директен прием от Русия, но спорадичен. Започнах още по-често да търся програми, и един ден хванах някаква арабска програма пак в метровия обхват. Излизали са ми още немската АРД, испанската ТВЕ1, РАИ 1 от Италия, още някаква арабска, чието лого се намираше долу в дясно, и други програми, които не съм успявал да разпозная тогава. Румънската първа програма също излизаше понякога, на мястото на нашата първа програма (8ми канал), която се излъчваше от червенобрежкия ретранслатор на Маркова могила. Този ретранслатор работеше много непостоянно, затова у нас гледахме от връх Ботев с доста дълго яги за метровия обхват, 10-12 елемента, и още едно яги за 24ти канал. В Червен бряг не се хващаше сръбска тв тогава, но по-късно в годините научих, че все пак е приемана в UHF с 3 метрово яги и антенен усилвател на един от най-високите блокове в града.
UHF: Televes DAT HD BOSS 790 LR; Satelite Rover XDT plus; Funke ABM4595; Ikusi I1696
DVB: Edision multifinder; Gigablue ultra UE DVB-S2 + DVB-T2; Ekselans RCT2; LG 32LF592U
FM: Sony ST-S390
усилватели: Terra AB011; Ikusi SBA-100-C48; Televes 561601
Потребителски аватар
HalfD
Has thanked: 3318 times
Been thanked: 2774 times

Мнение от HalfD »

По думите на колегата @MIRORUSE, след началото на 90-те години русенци безпроблемно са гледали TVR2 от Букурещ. Вечер са ретранслирали MTV - идеята вероятно е заимствана от „Тречи канал" Сърбия. Ето един негов запис:

Everybody has a radio. To listen to a radio is normal. To listen to a radio, that is far away from you is a DARE!

Car LW/MW/FM/DAB+ - Kenwood KDC-BT73DAB / Pioneer X8500DAB + AN-DAB1 DAB+ Antenna
Mobile FM/DAB+ - Silvercrest SDRF 10 B1, Denver DAB 42
Mobile DAB+ Antenna - VHF 5-12 YAGI 4F & long 13-element VHF Triax antenna
Mobile FM Antenna - Hirschmann Fesa DA 3
UHF Antenna Home - long UHF Triax antenna
DVB-T2 Home - Strong 8201
FM Antenna Home - Open Dipole direction Sofia
LW/MW/SW/FM Home and Mobile - TEF6686 Tuner+XDR GTK ; RTL-SDR R820T
Потребителски аватар
nradkov
Has thanked: 897 times
Been thanked: 1367 times

Мнение от nradkov »

Колегата Ozren може да ни разкаже дали е приемал тв предавателя на НШЗО Христо Ботев в Плевен.
По спомен докато бях там в събота и неделя имаше собствено ефирно излъчване на най различни военни предавания и филми.
home DX tv receiver - Strong 8201/Golden media mania 3
car/mobile tv receiver - Edision Proton T265/MyGica T230/Sang tv
DX tv antenna - DAT HD BOSS 790 LR/DL6WU 506 Mhz
DX tv amplifier - Tgn-ulna3036/Teroz 25-ch.
dab antenna - 3H-VHF-VF-16LOG
dab/fm amplifier - Teroz
fm antenna - 5 elements
https://www.youtube.com/channel/UCq35sx ... ZYUIJ4TWvw"
Boby
Has thanked: 277 times
Been thanked: 252 times

Мнение от Boby »

Служих там през 2001г. Предавателя беше на покрива на културния дом, но нямаше излъчване. В под. 300, където служих, също имаше малко телевизионно студио, правели са някаква програма, която по кабел е достигала до 5те батареи в дивизиона. За съжаление, вече липсваха доста неща от оборудването.
UHF: Televes DAT HD BOSS 790 LR; Satelite Rover XDT plus; Funke ABM4595; Ikusi I1696
DVB: Edision multifinder; Gigablue ultra UE DVB-S2 + DVB-T2; Ekselans RCT2; LG 32LF592U
FM: Sony ST-S390
усилватели: Terra AB011; Ikusi SBA-100-C48; Televes 561601
Потребителски аватар
Георги
Has thanked: 4517 times
Been thanked: 7416 times
Контакти:

Мнение от Георги »

За мен 90-те години започнаха в ТВ отношение буквално зашеметяващо. :)

На свижданията в казармата може би в началото на 1990г. баща ми каза нещо, което тогава ми прозвуча точно като бълнуване на луд:
" - Да знаеш, вече седмици много блокове в квартала гледат MTV и FILMNET, цветно, 24 часа с перфектна картина!"
Буквално си помислих, че хората са тотално изтрещели докато аз съм бил в казармата - та как така би се гледало ефирно МТВ (тогава нямаше кабелна ТВ), ей така, само месеци след падането на комунизма? Кой го излъчва, откъде? Как се приема този сигнал? :o
Отговор на всичките тези въпроси намерих през кратките ми отпуски през 1990г. - тогава видях наистина много вертикално разположени антени на доста блокове, насочени към един същ блок, в който се оказа, че сателитния приемник е свързан към ТВ сендер, нещо подобно на това - https://www.aliexpress.com/item/3284613 ... b56028d4-3 който наистина излъчваше MTV и FILMNET, и то наистина 24 часа с перфектна картина и звук. Сигналът беше предназначен само за покритие на един апартамент, като всички подобни сендери. Ние обаче имахме честта да бъдем непосредствено до този блок - https://wikimapia.org/#lang=en&lat=42.6 ... azov-bl-31 и при нас сигнала беше почти максимален. Веднага свалих една дециметрова антена от покрива за да я сложа на балкона ни на 5-ия етаж, за да бъде по-близо до излъчвания сигнал от отсрещния блок, и неговия 2-ри етаж, откъдето идваше той.
Оказа се впоследствие че това, е сигнал от апартамента на един арабин, женен за българка(разбира се), която съответно не пускал да се подмотава наоколо и затова тази гледаше ТВ нонстоп или поне така работеше сендера, за всеобща радост. :lol:
Антената му беше с мотор, марка Хиршман, а и беше платил за оригинална карта за гледане на Флимнет, - филмов канал, какъвто вече дълго време няма за съжаление - само филми, най-новите(през деня и малко по-стари), без никакви реклами, един след друг - класи отгоре над всякакви бледи копия като НВО, Синемакс, Скай Мувис(по-късно) и др. подобни.

И така, вниманието ми разбираемо в началото на 90-те год. беше пренасочено от "гонене на Михаля" - търсене на нормален сръбски сигнал към гледане на хубава музика(тогава все още) по МТВ и гледане на отлични филми. :) :arrow:
За съжаление това не потрая много - още в 1993 година арабинът напусна този апартамент заедно с антената и всички отново останахме - само ефирно - на медийната сцена на Сърбия, до края на това десетилетие, след което вече преминахме на сателитна ТВ веднъж завинаги.
Още от 1992 г. имахме кабелна ТВ, която идваше до нас от съседния квартал "Стрелбище" - имахме малко канали в самото начало, само 14-16 броя, от които един беше точно копие на ФилмНет - само филми, пускани от видеокасетофон, най-новите, пускаха ги от около 12:00 часа нататък.
Това също ме разсея доста от висенето по покрива в търсене на по-добър сръбски сигнал с поредната антена и усилвател, защото по едно време бях зает с разклоняването на кабелната ТВ до всяка една стая у нас и всеки телевизор.

За отбелязване е и фактът, че тогава по MTV съм гледал клипове, които сега също гледам по Now 80s и Now 90s и трябва да отбележа и наблегна, че тогава съм ги гледал с много по-добро качество на картината, отколкото сега, в 2022 година!
Радиото също не изостава, и то върви по същата крива линия (надолу) на прогрес - ДАБ звукът е много зле спрямо този на УКВ.... :doh:
QTH: Sofia Süd (KN12PP78)
FM Home: Sony XDR-F1HD & XDR-S3HD, Kenwood KT 6040(Modified), Onkyo T9990 Ant. MD-10 & Körner 9.2
FM Mobile: Blaupunkt London RDM 169 & Daytona MP53 & Madrid C70, RCD300
FM Portable: Eton E1(Modified), Tecsun PL-390, Sangean ATS 909W(Modified) & ATS 909X
MW: Panasonic RF-2200 & RF-1115, Sony ICF-5900W Ant. C.Crane & Tecsun AN-200
SW Home: Kenwood R-1000 Ant. Delta 40-HP
SW Portable: Panasonic RF-B65, XHDATA D-808, Tecsun PL-880 & PL-365, Eton Field & Executive + many more
DAB Home: Yamaha T-D500, Sangean DDR-31, Hama DIT2000M & DIT2010, Dual IR-6S Ant. 3H-VHF-16-LOG
DAB Mobile: Pioneer DEH-X6600DAB, Blaupunkt Woodstock DAB54
DAB Portable: Panasonic RF-D10, Philips AE9011/02, Sony XDR-P1DBP & XDR-V1BTD, Sangean WFR-28D, TechnoTrend P1
SDR: NooElec NESDR Mini2 with R820T2 Tuner & NooElec NESDR SMArt
DMR: Wouxun KG-D901, Yanton DM-980
DRM: Morphy Richards 27024
CB: K-PO DX5000, Albrecht AE6110, Midland Alan 52 Ant. Sigma Skip Master 5/8
HAM: Icom IC-E208, Icom IC-E7 & IC-E91, Yaesu VX-7R & FT-50R
PMR: Midland G9, Icom IC-4088SR GMRS: Uniden GMR5089-2CKHS & GMR3740-3CK
Scanners Mobile: Icom IC-R100, Uniden UBC9000XLT & BCT8 & BCT15X Ant. Diamond
Scanners Portable: Yaesu VR-160, Icom IC-R3, Uniden UBC125XLT & UBC3300XLT

Изображение Изображение Изображение
Отговори

Върни се в “Спомени от 90-те години на 20 век”